2013. július 31., szerda

If Only - II.


Beckett a lift csengetésére és az ajtók nyílására kapta fel a fejét. A lift oldalának támaszkodva eszmélt és első gondolata, az volt, hogy került oda, amikor az ágyában aludt el tegnap este. Ellökte magát a fogódzkodótól és kilépett a liftből, úgy gondolta, hogy teljesen elkalandozhatott a tegnap este történtek miatt. Az asztala felé nézett és hiába sejtette, hogy nem fogja ott látni a férfit, azért még reménykedett, hátha mégis. De nem, Castle-nek híre hamva sem volt az őrsön. Egy egyenruhás nő húzott el mellette.
-          Hé, Reynolds! Újra itt? – intett oda az éppen elsiető rendőrnőnek. Reynolds százados lassan öt hónapja hagyta el a tizenkettes őrsöt, szülési szabadsága miatt.
Reynolds elbizonytalanodva megállt és nagyon furcsán nézett a nyomozóra.
-          Miért ne lennék itt, Beckett nyomozó? Itt dolgozom. – tudatta a nyilvánvalót Reynolds.
-          Persze. – bólintott Kate. – Gratulálok a kis vasgyúróhoz! – habár ahogy Beckett elgondolkodott a dolgon…még meg sem születhetett a kissrác. Hiszen csak öt hónapja ment el Reynolds…de akkor hogyan lehetséges, hogy itt áll előtte, a legkevésbé sem terhesen.
-          Minden rendben, nyomozó? – lépett közelebb a rendőrnő és hunyorogva méregette Beckett-et.
-          Öhm…most megyek. – mutatott az asztala felé Kate. – El kell intéznem egy telefont! Viszlát!
-          Viszlát, nyomozó! – jött még az elköszönés Kate háta mögül, aki már meg sem várta azt, csak összezavarodottságában inkább elsietett. Leült az asztalához, elővette a mobilját és megnyitotta a névjegyzéket. Castle-t szerette volna felhívni, de hezitált.
„Mi a fene volt ez Reynolds-al? Ennyire kihagy az agyam, egy kis veszekedés miatt? Kis veszekedés…” - de mielőtt végiggondolhatta volna megcsörrent a mobilja. Castle volt az, de a nyomozó bármennyire is furcsállta a Reynolds-al történteket, ahogy Rick képe felvillant a kijelzőn, a tegnapi veszekedésük emléke mindent elfeledtetett vele.
-          Castle? – kérdezte.
-          Mondd, hogy kellek neked.
-          Tessék? – Kate-et először meglepte az üdvüzlet, majd rögtön de javu kerítette hatalmába.
-          Egy bankban dekkolok, segítek anyámnak hitelhez jutni a bankáromtól. Kérlek, mondd, hogy van egy megoldandó gyilkosság.
Beckett most már teljesen összezavarodott. Csak arra tudott gondolni, hogy Castle így akarja elterelni a figyelmet a tegnapi veszekedésről. „Minek játssza itt az agyát?!”
-          Castle! Hagyd ezt abba!
-          Jó, persze, tudom. Nem szép várni, hogy valaki beadja a kulcsot és megmenekülhessek az unalmas pénzügyektől. De tényleg nincs semmi?
Kate az asztalra pillantott. Egy félig elkészült jelentés volt előtte. A papír tetején lévő dátumon akadt meg a tekintete. Egy évvel hamarabbra volt feldátumozva, mint ahogy tegnap lefeküdt. Beckett körül ebben a pillanatban fordult egyet a világ.
-          Kate?! – szólt bele a telefonba türelmetlenül Rick.
-          Öhmm… - Beckett felnézett a számítógépe monitorjára. Ugyanaz az egy évvel ezelőtti dátum. Pontosan az a nap amikor Castle bankba ment az anyjával és egy bankrablásba csöppentek, majd felrobbantották az egész épületet. Ez a nap – a sok egyéb mellett – pontosan megmaradt Kate emlékezetében - …nem, nincs. Csak rengeteg a papírmunka. Gyere ki, most azonnal a bankból! – hadarta idegesen.
-          Vajon itt rosszabb lenni, vagy ott papírmunkázni? – könyökölt a pultra az író.
-          Castle ez…
-          Hmm…
-          Mi az? – kérdezte Kate, de már tudta, hogy mit jelent.
-          Szerintem ezt a bankot épp ki fogják rabolni.
Beckett idegesen megdörzsölte a homlokát. Telefonon lehetetlen, hogy elmagyarázza Castle-nek, hogy ő már tudja mi a helyzet és azt is tudja, hogy mi lesz ennek a vége. „Hogyan lehetséges ez? Ez biztosan valami álom! De annak nagyon élethű!” – gondolta.
-          Van itt egy férfi és egy nő, műtősruhába öltözve és mindkettejüknek gyanúsan dudorodik a kabátja. – folytatta Castle.
-          Öhm… - Kate azon gondolkodott, hogy mit is mondott erre egy éve. -… kicsit túl élénk a fantáziád, Castle.
-          Mindenki a földre! – még a telefonba is tökéletes lehetett hallani az üvöltést. Beckett szíve összeszorult és lehunyta a szemét. „Francba. Kelj már fel!” – könyörgött magában.
-          Nem a fantáziám! A legkevésbé sem a fantáziám! – suttogta Castle a telefonba.
-          Mozgás, mozgás! – újabb hangok jöttek a háttérből.
-          A földre! Gyerünk, mozgás!
-          Hol vagy? – kérdezte Beckett, pedig még mindig pontosan tudta, hogy hol történt az eset.
-          New Amsterdam Bank, a Lexington-on. – hadarta Castle, miközben Martha-val együtt egy asztal mögé húzódtak.
-          Esposito! Egy 10-30-as van folyamatban a New Amsterdam Bankban! – szólt oda társainak Kate – Hívd a központot!
Kevin épp megszólalt volna, hogy megkérdezze, mégis mi közük nekik ahhoz, hiszen ők gyilkossági csoport, nem a rablásiak, de Kate megelőzte.
-          Castle ott van. – mondta, mire mindkét nyomozó rögtön telefont ragadott és szó nélkül intézkedni kezdtek.
-          Csúsztassák ide a mobilokat! Most!
-          Egy íróasztal mögé bújtunk az anyámmal, de mindent látok. – suttogta Rick. – Orvosi ruhát viselnek. Az egyikük kiüríti a pénztárakat. A másik az igazgatóhoz megy.
Kate feszülten hallgatta a férfit, majd hozzátette magában: „és elveszi a kulcsát.”
-          Elveszi a kulcsát. – mondta Castle. – A bank hátuljába megy.
-          Úton vannak az egységek. – szólt közbe Esposito.
-          Castle, szeretném ha nagyon óvatos lennél! Hány elkövetőt látsz? Lehet, hogy…
-          Hárman vannak.
-          Van még valaki! – csapott az asztalra Kate. Hiába próbálta visszafogni magát, hogy mindent úgy csináljon, ahogy egy éve, de elszakadt a cérna…
-          Vagyis négyen – tette hozzá Castle, mit sem törődve Beckett-tel.
-          Bocs, a barátja most nem tud beszélni! – szólt bele most a telefonba egy markánsabb férfihang.
-          Ne fussunk felesleges köröket! Húzzanak el onnan! – mondta Kate dühösen. Dühítette, hogy fogalma sincs, mi folyik itt, hogy Castle-el összevesztek és nem tudja, hogyan ébredhetett egy olyan napra, ami már megtörtént, de főleg az, hogy a férfi bajban van, nagy bajban. – A járőrök már úton vannak! – tette még hozzá.
-          Maga zsaru? Felhívott egy zsarut?! – a második kérdést már Rick-hez intézte.
-          Nem. Már beszéltünk, amikor maguk bejöttek. – mondta Castle feltartott kezekkel.
-          Ha most ugyanúgy kimennek, ahogy bementek, még eltűnhetnek. – Beckett-nek csak a mondat végén tűnt fel, hogy teljesen ugyanazt mondja, mint egy éve.
-          Megígéri, hogy nem fog keresni?
-          Nem szoktam keresgélni! Én vadászom! – Kate vett egy nagy levegőt – Szóval menjenek el most, és ez az egész csak egy szimpla kis cikk lesz a rendőrségi rovat alján!
-          Bocs, szivi! Inkább a címlapra kerülnék. – és a vonal megszakadt.
-          Francba! – vágta le Kate a telefont az asztalra. Felnézett a két társára. – Menjünk!
Kate a kocsiban ülve a kormányt markolászta. Megrázta a fejét, így próbálta kiverni a fejéből az elvetemültebbnél elvetemültebb gondolatokat. Abban volt biztos csupán, hogy nem tudja, mi a fene történik körülötte, de azzal nem tudja meg, ha lefagy, és toporzékolni kezd. Pedig legszívesebben ezt tette volna. Ehelyett lefutatta az agyában az egy évvel ezelőtti forgatókönyvet. Odaér a helyszínre, el fogják küldeni, majd úgyis visszahívják, mert vele beszélt az egyik elkövető. Aztán be kell majd mennie, kihozni az epilepsziás férfit, aki az elkövető is lesz végül, majd közben időt kellesz nyernie a busznak, hogy odaérjen. De persze, ez nem fog megtörténni, hanem felrobban az egész bank, de Castle-ék megússzák, mert hátul lesznek.
„Ügyelnem kell, hogy minden részlet a helyén legyen, hogy mindent ugyanúgy csináljak! Így senkinek sem eshet bántódása!” – Kate tisztázta magában a dolgokat, végre tudott némileg hideg fejjel gondolkodni. - „Kevint és Espot rá kell állítanom az ügyre. Észre kell vennem Castle üzenetét az értékmegőrzőről, és ott van még Alexis is…” – Kate rácsapott a kormányra. A lelkét eladná most, hogy újra tegnap este legyen, és az őrsön legyen a férfivel. Habár már abban sem volt biztos, hogy az megtörtént-e vagy egyáltalán abban, hogy szellemileg még beszámítható-e.
Beckett szó szerint kiugrott a volán mögül. Híradósokkal és újságírókkal találta szemben magát. Szemével rögtön a rendőrségi furgont kereste, ahonnan irányítják az egész akciót.
-          …alaprajzot kérek öt percen belül. – hallotta a mondatfoszlányt, amikor belépett a komputerekkel teli furgonba. Meg sem várva a kérdést rögtön a kezét nyújtotta.
-          Kate Beckett nyomozó, gyilkosságiak.
A férfi összeráncolta a homlokát.
-          Hívni fogom, ha meghal valaki. Addig is szeretném, ha kimenne… - penderítette volna ki rögtön a férfi.
-          Nem, uram. Várjon! A társam… - Kate nagyot nyelt a megszólítás hangzásán. Nem a társa! A szerelme! -… odabent van.
-          Egy rendőr van odabent?
-          Civil megfigyelő.
-          Figyeljen, mindent megteszünk, hogy biztonságban kihozzuk a társát…
-          Ugyan, dehogy hozzák! – vágott közbe feldúltan Kate, megfeledkezve arról, hogy mindent úgy csináljon, ahogy egyszer már megtörtént. – Odabent van több kilónyi C4-es robbanószer és az egész fel fog robbanni!
-          Hogy mi…? – a férfi döbbenten nézett a nyomozóra. – Maga ezt honnan a fenéből veszi?
„A francba. Mindent elrontottam… innentől már lehetetlen úgy csinálni, ahogy volt.” – Kate a hajába túrt. Azon gondolkodott, hogy milyen hihető érvvel álljon elő.
-     A társam látta! – vágta rá. – Mielőtt megszakadt a vonal, még annyit hallottam, hogy „C4”.
-     Értem. Akkor lerohanás szóba sem jöhet. – az akciót irányító férfi is egyre idegesebb lett – De maga akkor sem tartózkodhat itt, főleg, hogy érintett az ügyben!
Kate-nek ekkor jutott eszébe Alexis. Kilépett a furgonból és a lányt kereste a szemével. Egyelőre nyoma sem volt, de valaki mással összeakadt a tekintete. Esposito lépett oda hozzá.
-          Hé, Espo!
-          Csak rossz hírrel szolgálhatok. A különleges egységnek se füle se szeme odabent. A banki kamerákat kikapcsolták…
-          …a falak pedig túl vastagak, hogy kívülről megfúrják őket. – fejezte be Beckett a mondatot.
-          Pontosan – bólintott Javi. – A lerohanás pedig…
-          Igen, tudom – sóhajtott Kate. Elnézett társa válla felett és akkor pillantotta meg a kordon alatt éppen átbújó Alexis-t. Espo bíztatásképp végigsimított a nyomozó vállán, aki ezzel nem törődve elindult a közeledő lány elé. Látta, hogy Lex szemei már most ki vannak sírva, valószínűleg egész ide tartó úton sírhatott. Kate szíve belesajdult a gondolatba is. De rögtön egy másik – sokkal vészjóslóbb – gondolat suhant át az agyán. „Egy éve nem így történt…Alexis jóval később ért ide…és akkor még kordon sem volt felállítva…mert nem tudtak a bombáról!” – Beckett megtorpant a felismerésre. Teljesen más irányt vett az egész, így már nem tudhatja, hogy mi mikor fog történni. Vagy egyáltalán megtörténik-e.
-          Bent vannak, igaz? Mindketten abban a bankban vannak! – hadarta Alexis kétségbeesett hangon.
-          Nyugodj meg, Alexis, nézz rám! Ígérem, hogy minden rend… - de Kate már nem tudta végigmondani. A bank hatalmas robajjal és porfelhővel a levegőbe repült.
Mindketten a földre zuhantak a lökéshullám következtében. Körülöttük rendőrök kezdtek rohangálni, a tűzoltók még csak ekkor értek ki, de a szirénák hangja csak elnyomni tudta a robbanás okozta fülzúgást. Alexis lassan eltolta magát a földtől és könnyes szemmel kereste a nyomozó tekintetét, de Kate csak a földre meredt. Egyelőre nem tudta befogadni a tényt, hogy teljesen másként történt minden. Csak remélte, hogy nem minden… „Az én hibám. Miattam változott meg minden” – nyelt egyet, és érezte, hogy könnyek gyűlnek a szemébe. Végre felnézett és Alexis vádló tekintetével találta szembe magát. Egy járőr állt meg a lány mögött és talpra állította. Valaki Kate hóna alá nyúlt és őt is felsegítette. Alig lehetett átlátni a bank bejáratánál gomolygó füstfelhőn, amin éppen akkor kommandósok hatoltak át.
-          Maradjon itt vele! – utasította Beckett a mellette álló járőrt és közben Alexis-re mutatott.
-          Rendben, asszonyom!
Kate a kocsija csomagtartójához rohant, kivette a golyóállómellényét és mit sem törődve azzal, hogy tárva nyitva maradt az autója a kommandósok után sietett. Menet közben vette fel a mellény, de az ajtónál tovább már nem jutott. Egy gépfegyveres férfi az útját állta.
-          Nem mehet tovább! – nyújtotta ki a kezét a férfi.
-          Rendőr vagyok, engedjen!
-          Nem mehet be! Senki sem élte túl, a helyszínelőkön kívül senki nem mehet oda!
A nyomozó elengedte az útjában álló férfi kezét, nem próbált bejutni, csak bambám meredt a kommandósra.
-     Mi?
-     Idő előtt robbantak a C4-esek. Mindenki meghalt.
Beckett nem hitt a fülének. Biztos volt benne, hogy ez nem történhet meg vele. Lehunyta a szemét és összeszorította az ajkait. „Ha ez egy rémálom, akkor éppen ideje lenne, hogy véget érjen! Gyerünk már!” – megrázta a fejét.
-          Hátul keresték már őket? Hátul lesznek! – lökte félre Beckett a férfi feltartóztató karját.
-          Nee, asszonyom, álljon meg… - de mit sem törődve ezzel, Kate berohant az épületbe.
Egyenest az értékmegőrzők felé vette az irányt, ahol elvileg lenniük kellett volna, de odaérve csak egy csukott rácsos ajtót talált. Senki nem volt bent. Tisztán emlékezett, hogy egy éve hogyan történt. Castle ott ült bent, mellette pedig Martha. Még arra is tisztán emlékezett, milyen megkönnyebbülés töltötte el, amikor meglátta szerelmét. Most viszont… most az egész világ omlott össze benne és ő pont a leomló törmelékek alatt állt.
-          Asszonyom, ki kell, hogy jöjjön innen! – az ajtóban álló férfi a kelleténél erősebben a nyomozó vállaira tette a kezét és magával húzta kifelé.
-          Várjon! – kiáltott fel Kate, amikor lábával egy ismerős tárgyat rúgott arrébb. – Kérem!
A kommandós megtorpant egy pillanatra, na nem Kate kérése végett, hanem mert egy kolléga megállította. Ez alatt tudott a nyomozó lehajolni és tudta magához venni az órát. Castle óráját.
A gépfegyveres férfi egészen a bank előtti lépcső aljáig kísérte a nyomozót, aki még mindig nem hitt a szemének és csak az órát szorongatta. Azonban amikor meglátta a nem messze álló Alexis-t, kövér könnycseppek folytak végig az arcán. A lány is sírt, és így lépett oda a nyomozó mellé.
-          Éppen ígérni akartál valamit! – közölte vádló, de elcsukló hangon.
Kate nagy levegőt vett, hogy ne törjön ki belőle a sírás. A könnyeit így sem tudta visszatartani, de összeomlani nem akart mindenki szeme láttára.
-     Bíztam benned! – emelte fel a hangját a lány. – Ahogy apa is! De átvertél…átverted, mint mindig!
-     Alexis…
-     Tudta, hogy hallottad a vallomását! – vágta Kate arcába Lex.
De Beckett ezt már tudta, hiszen az óta már együtt is van a lány apjával. Megbocsátott neki. Viszont igazából csak most kezdett rájönni milyen súlya is volt annak, ami tett. És milyen szerencsés, hogy Castle akkor megbocsátott neki… vagyis, hogy átélte milyen, amikor megbocsát neki és együtt vannak. Most pedig ez az egész kicsúszik a kezei közül. Sőt, mi több! Elveszítette a férfit, és fogalma sem volt, hogy most mihez kezd majd.
-     Nem mondasz semmit?! – kérdezte Alexis megrökönyödve. A tudatalattija terve szerint minden haragját Kate-re szerette volna irányítani. – Emlékezz erre minden alkalommal, amikor tükörbe nézel!

Beckett úgy érezte a szíve megszakad. Visszagondolt arra a napra, amikor a lövés történt és azt kívánta – „Bárcsak megmondtam volna neki már akkor, hogy én is szeretem...”